W imieniu Pani Kamili Piech i Pracowników Fundacji Pro Arte et Historia 23 lipca 2023 o godzinie 11:00 zapraszamy na kulinarne i kolorowe wydarzenie w Zamku w Baranowie Sandomierskim –  III edycję FESTIWALU LASOWIACKIEGO „LASOWIACKA KUCHNIA” organizowaną wraz z Miejsko-Gminnym Ośrodkiem Kultury w Baranowie Sandomierskim.

Zapraszamy Państwa na niedzielny, niezwykły czas na dziedzińcu Zamkowym w gronie ciekawych opowieści ekspertów kultury lasowiackiej, z muzyką i tańcem dla każdego.

Zapraszamy Państwa z rodzinami abyśmy wspólnie spędzili tę lasowiacką niedzielę!

Będzie to czas dobrej zabawy, świetnej kuchni, ale przede wszystkim świetny pomysł na przybliżenie kultury najmłodszym i czas naszych wspomnień z dzieciństwa pod okiem lasowiackich ekspertów.

Podczas całego wydarzenia będzie nam towarzyszyć gość specjalny Mistrz Kuchni Karol Okrasa, autor książek i prezenter programów kulinarnych.

Prezentowane będą oryginalne produkty regionalne, odbędą się kulinarne konkursy dla zespołów połączone z degustacjami, konkursy dla dzieci z nagrodami.

Festiwal Kultury Lasowiackiej to organizowane przez Województwo Podkarpackie wielotematyczne święto kultury ludowej Lasowiaków, czyli grupy etnograficznej żyjącej na terenach dawnej Puszczy Sandomierskiej, obecnie niemal w całości znajdujących się na terenie województwa podkarpackiego.

Wydarzenia festiwalowe odbywają się w kilkunastu ośrodkach północnego Podkarpacia, w ciągu kilku intensywnych tygodni zapraszając zarówno mieszkańców jak i turystów do bliższego poznania charakterystycznych i unikatowych elementów lasowiackiej kultury, która choć dotycząca minionych wieków, wciąż zachwyca unikatową formą i wyjątkową energią.

Na mapie wydarzeń Festiwalu Kultury Lasowiackiej 2023 znalazł się Baranów Sandomierski !

Szczegóły na plakacie do pobrania poniżej.

Organizatorzy liczą  na Państwa obecność !

Źródło: Fundacja Pro Arte Et Historia

 

 

 

Udostępnij post
Podmiot publikujący
MGOK w Baranowie Sandomierskim
Osoba publikująca
Dyrektor
Osoba aktualizująca
Dyrektor
Data wytworzenia
18.07.2023
Data publikacji
18.07.2023
Data modyfikacji
02.03.2024