Połamaliśmy się opłatkiem

Serdeczne życzenia, zapach barszczu i poliwki, radosne dźwięki kolęd… Po raz kolejny odbyła się Wigilia Lasowiacka oraz smakowita promocja Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

Od kilkudziesięciu już lat tradycyjne spotkanie wigilijne organizuje Zespół Obrzędowy Lasowiaczki oraz Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury. W tym roku uroczystość miała miejsce w Remizie OSP, która na ten jeden wieczór zamieniła się w izbę lasowiacką – przyozdobioną wycinankami, rękodziełem, pomarańczami z goździkami, z choinką i cackami lasowiackimi.

Spotkanie tradycyjnie rozpoczęło się od obrzędów lasowiackich, bo jak podkreśliła Barbara Sroczyńska: „Przed jedzeniem należy się porządnie umyć w wodzie w nieckach, koniecznie z siankiem, żebyście zdrowe były, a dziewczyny krostów nie miały. A żeby się pieniądze rodziny trzymały, wrzućcie tam jakąś monetę”.

Poleceniu Lasowiaczek podporządkowali się wszyscy goście. Wśród nich był także poseł Zbigniew Chmielowiec, Lucjan Kuźniar, członek zarządu województwa, radna sejmiku wojewódzkiego Ewa Draus, wicestarosta Krzysztof  Pitra oraz baranowscy włodarze: burmistrz Marek Mazur i zastępca burmistrza Marek Barszcz. Nie zabrakło przedstawicieli zaprzyjaźnionych instytucji, jak kierowniczka biura ARiMR Monika Porębska, komendant policji Stanisław Sekuła, dyrektor WORD Kamil Kalinka, radni powiatowi i gminni, sołtysi, działacze społeczni, przedsiębiorcy, dziennikarze, przyjaciele ośrodka kultury. Po odbyciu obrzędu ksiądz proboszcz Andrzej Machowicz odmówił modlitwę. Wspomniano też zmarłą w styczniu Lasowiaczkę Annę Rzeszut, czyli Babcię Hanię, która przez wiele lat prowadziła zespół i była gospodynią Wigilii Lasowiackich.

Po modlitwie przyszedł czas na życzenia i połamanie się opłatkiem oraz na kolację wigilijną. W menu znalazł się m.in. tradycyjny barszcz grzybowy z ziemniakami z omastą, pierogi z kaszą i serem oraz z kapustą, poliwka lasowiacka, gołąbki, karp, śledź w cebuli, kompot z suszu oraz makowiec i sernik. Potrawy przygotowali Karina i Marek Łukasiewicz z pomocą pracowników ośrodka kultury, którzy własnoręcznie zagniatali ciasto i lepili pierogi.

Warto podkreślić, że wszystkie potrawy powstały według tradycyjnych starych receptur na bazie produktów od lokalnych dostawców. Organizatorzy Wigilii Lasowiackiej w tym roku otrzymali wsparcie z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Członek zarządu województwa Lucjan Kuźniar stwierdził, że spotkanie to jest doskonałą promocją zdrowej tradycyjnej żywności wysokiej jakości, doskonale wpisuje się w główne cele Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich i jest jego praktycznym rozwinięciem – to promocja tradycyjnej zdrowej żywności poprzez współpracę różnych lokalnych środowisk, prezentację dorobku i dziedzictwa kulinarnego regionów, pielęgnowanie tradycji i dbanie o wysoką jakość żywności, jaka pojawia się na naszych stołach.

Podczas kolacji z koncertem kolęd wystąpili wychowankowie i instruktorzy MGOK-u oraz lokalni artyści i muzycy. Także wszyscy uczestnicy mogli wspólnie zaśpiewać kolędy, w czym pomogły specjalnie na tę okazję przygotowane śpiewniki.

rd

fot. Tomasz Młyniec