Ciastko z rodowodem – protokół i przepisy!

Po raz drugi odbył się w Baranowie Sandomierskim konkurs kulinarny „Ciastko z rodowodem”. Poniżej znajdziecie protokół oraz pełną listę laureatów. Gratulujemy Paniom wybornych wypieków!

Zgodnie z obietnicą podajemy także nagrodzone przepisy. SMACZNEGO!

Protokół Ciastko 2018

 

Nagrody w konkursie zostały ufundowane przez Starostwo Powiatowe w Tarnobrzegu oraz Fabrykę Firanek „Wisan”. Konkurs został zrealizowany we współpracy ze Stowarzyszeniem Przyjaciół Baranowa Sandomierskiego „Arkadia”. Dziękujemy!

 

PRZEPISY

I NAGRODA

Barbara Grot i Helena Bielak – KGW w Dąbrowicy

„Kruche babeczki z owocami”

Ciasto:

30 dag mąki pszennej, 15 dag margaryny, 8 dag cukru pudru, 3 żółtka, 1 cukier waniliowy, proszek do pieczenia (na czubek łyżeczki).

Do środka (po upieczeniu): konfitura z malin lub marmolada, posypka lub czekolada.

Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder dobrze roztrzepać trzepaczką. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i  dodać tłuszcz posiekać nożem z mąką, dodać roztrzepane żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wyrobić ciasto. Włożyć na chwilę do lodówki, aby stężało. Następnie rozwałkować ciasto, wyciąć foremką, nakładać do foremek i dokładnie wylepić w foremce. Piec na złoty kolor temp. 160 stopni C. Po upieczeniu nałożyć konfitury z malin lub marmolady. Udekorować czekoladą, posypać cukrem pudrem.

 

I NAGRODA

Zofia Mróz i Józefa Turbak – Ślęzaki

„Babeczki kolorowe”

50 dag mąki, 5 dag drożdży, 8 dag cukru, 2 jajka, pół szkl. mleka, szczypta soli.

Zagnieść ciasto i upiec.

Nadzienie: budyń na „Kubusiu”, jabłko i pomarańcza, na wierzchu wisienka umoczona w białku i cukrze.

„Piwoszki z nadzieniem z róży

1,5 kg mąki, 1,5 margaryny, szczypta soli, 1 piwo, cukier puder (do posypania)

Zarobić ciasto nieciasne i włożyć na 2 godz. do lodówki. Następnie rozwałkować, pociąć na kwadraty i skleić jak pierogi, do środka wkładać konfiturę z róży. Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Nadzienie: marmolada z różą swojej roboty.

„Ślimaczki z bakaliami”

50 dag mąki, 50 dag drożdży, 1 margaryna, 5 łyżek śmietany,

Cynamon, bakalie do posypania.

 

II NAGRODA

Kulig Krystyna – KGW Skopanie

„Ciastka odpustowe”

1 kg mąki pszennej,  pół litra wody, 70 dag cukru kryształu, 5 dag miodu (1 łyżka),
¼ szklanki oleju, 3 łyżeczki amoniaku, mały proszek do pieczenia.

Woda, cukier z miodem rozpuścić, wystudzić, dodać mąkę, wyrobić ciasto, rozwałkować, wykroić ciastka, posmarować białkiem, posypać cukrem kryształem i upiec.

„Muffinki (babeczki) dyniowe”

25 dag mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, szczypta soli,3 łyżeczki cynamonu (może być cukier waniliowy), 200 ml oleju, 4 całe jajka,1 jabłko, 15 dag cukru,
20 dag puree z dyni.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Jajka zmiksować z cukrem, olejem i dynią dodać mąkę (sypkie produkty), wymieszać. Na końcu dodać starte jabłko na tarce jarzynowej (grube oczka).

Napełnić ciastem foremki do muffinek do ¾ wysokości. Upiec.

 

WYRÓŻNIENIE

Janina Kozubal – KGW w Skopaniu

„Kocie oczka”

4 szklanki mąki, 1 szklanka kwaśnej śmietany, 3 żółtka, szczypta soli, dżem lub powidło śliwkowe (do przełożenia po upieczeniu).

Składniki posiekać nożem, zarobić ciasto, rozwałkować i wyciąć krążki, w połowie krążków wyciąć w środku oczka i upiec. Po upieczeniu przełożyć (na pełny krążek posmarować powidło lub marmoladę, przykryć ciastkiem z dziurką i posypać cukrem pudrem.

 

WYRÓŻNIENIE

Barbara Cyganek – Baranów Sandomierski

„Lasowiackie gały”

200 gram masła, 100 gram cukier puder, 2 żółtka, aromat waniliowy, szczypta soli .

Marmolada różana w/g własnego przepisu (nadzienie po upieczeniu). Zagnieść ciasto, uformować małe kuleczki z dziurką i upiec. W dziurki wlać rozgrzaną marmoladę.