Rzecz o hopciach i ziołach – pyszne zajęcia UTW

Członkowie Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Baranowie Sandomierskim zorganizowali Dzień z Kulturą Lasowiacką. Podczas warsztatów, które poprowadziła Pani Monika Zając z Doliny Smaku „Rzecz o hopciach i ziołach” wszyscy uczestniczyli w procesie tworzenia lasowiackich hopciów, gotowali zupę z lubczyku oraz piekli proziaki.

Zajęcia odbyły się w ramach inicjatywy pt.: „ Za pan brat z ziołami i owocami- seniorzy eksperymentują i propagują zdrowy styl życia.” Realizowanej ramach projektu pn.: „Podkarpackie Inicjatywy Lokalne 2018-2019” współfinansowanego ze środków otrzymanych z Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Funduszu Inicjatyw Obywatelskich realizowanego przez Fundację Fundusz Lokalny SMK, Lokalną Grupę Działania Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Ziemi Niżańskiej”, Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Trygon – Rozwój i Innowacja” oraz Fundacją Przestrzeń Lokalna.