Inauguracja nowego roku akademickiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku

Wkrótce uroczyste rozpoczęcie nowego roku akademickiego UTW w Baranowie Sandomierskim. Przewidziano koncert, wykład oraz degustację lasowiackich smakołyków.

Po wakacyjnej przerwie słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Baranowie Sandomierskim powrócą na regularne wykłady. W czwartek 3 października odbędzie się uroczysta inauguracja. W programie wiele ciekawych wydarzeń.

Uroczystości rozpocznie msza św. w parafialnym kościele, a później uczestnicy z towarzyszeniem Gminnej Orkiestry Dętej udadzą się do MGOK-u. Tutaj odbędzie się oficjalne otwarcie nowego roku. Pierwszym wykładowcą będzie dr Adam Wójcik-Łużycki autor wielu książek i publikacji popularnonaukowych, regionalista, muzealnik, autor koncepcji odbudowy Zamku Dzikowskiego i wieloletni dyrektor Muzeum Historycznego Miasta Tarnobrzega, obecnie kierujący Muzeum Polskiego Przemysłu Siarkowego. Wygłosi prelekcję pt. „Profesor Alfred Majewski odnowiciel zamków polskich – zamek w Baranowie Sandomierskim”. Warto dodać, że dr Adam Wójcik-Łużycki był uczniem profesora Majewskiego. Podczas wykładu podzieli się ze słuchaczami swoimi wspomnieniami z tamtego czasu.

Po wykładzie odbędzie się koncert duetu, który powstał specjalnie z okazji inauguracji. Wystąpi saksofonistka, instruktorka muzyki oraz współtwórczyni baranowskiej orkiestry Katarzyna Dereń. Na akordeonie zagra zaś Adam Sadecki – nauczyciel, pasjonat historii, muzyk i członek wspomnianej orkiestry.

Podczas wydarzenia odbędzie się także promocja regionalnego jadła. W MGOK-u stanie stoisko promujące projekt pod nazwą „Turystyczny Szlak Dobrego Smaku”. Będzie tu można spróbować proziaków, czy domowych dżemów, zaserwowane zostaną także lasowiackie hopcie. Smakołyków będą mogli spróbować wszyscy goście. Kucharz, a także Zespół Obrzędowy Lasowiaczki chętnie podzielą się recepturą, czy opowieściami na temat dawnych smaków.

Baranów Sandomierski to kolejny z przystanków na „Turystycznym Szlaku Dobrego Smaku”. Projekt ten to efekt współpracy 6 partnerów, w tym Lasowiackiej Grupy Działania. Obejmuje obszar 39 gmin. Zamiarem partnerów jest promocja regionu, tak aby mieszkańcy, przedsiębiorcy czy też turyści dysponowali informacją pozwalającą na dotarcie do ciekawych miejsc. Regionalne kulinaria są jedną z czterech ścieżek tematycznych, obok muzealnej, aktywnej i kulturalnej. Wśród realizowanych działań są gry tematyczne, warsztaty, filmy promocyjne, konferencje i inne. Realizacja projektu, poprzez działania takie jak w Baranowie Sandomierskim pozwoli na „smakowanie” autentycznej, lokalnej kultury, odkrywanie jej, zarówno przez mieszkańców, jak i turystów oraz przedsiębiorców.

Inauguracja UTW i związane z nią wydarzenia są otwarte dla wszystkich. Organizatorzy liczą na obecność zaproszonych gości, ale i wszystkich mieszkańców gminy, czy powiatu.

– Inauguracja ma być dużym i ważnym wydarzeniem dla całej naszej lokalnej społeczności – mówi Teresa Żyguła, prezes UTW. – Chcemy, by spotkali się z nami nie tylko słuchacze, ale także wszyscy mieszkańcy, nasi sympatycy, całe rodziny. Działalność UTW polega także na integracji międzypokoleniowej, czy międzyśrodowiskowej. Zapraszamy wszystkich.

Baranowski Uniwersytet Trzeciego Wieku działa zaledwie od kilku miesięcy, ale ma już na swoim koncie bogaty semestr zajęć i wykładów, realizuje też szereg projektów, w tym w ramach Podkarpackich Inicjatyw Lokalnych oraz programu „Działaj Lokalnie”. Słuchacze brali udział w warsztatach kulinarnych, zdrowotnych czy zielarskich, spektaklach, wycieczkach (m.in. do Przemyśla, Sandomierza, Lublina), wyprawach rowerowych po terenie gminy. Baranowska delegacja była także po raz pierwszy na Ogólnopolskiej Paradzie Seniorów w Warszawie. W planach na najbliższe miesiące są ciekawe wykłady, kolejne wycieczki i warsztaty.

Inauguracja UTW w Baranowie Sandomierskim odbędzie się 3 października, w czwartek o godz. 17.00.

rd