Ciastko z rodowodem – nagrodzone przepisy

Chcecie spróbować przepysznych ciasteczek z naszego Jarmarku Ludzi z Pasją? Teraz możecie przyrządzić je w domu. Poniżej publikujemy nagrodzone w konkursie „Ciastko z Rodowodem” przepisy.

SMACZNEGO!!!

I miejsce

 „Ciastka Raki” – Koło Gospodyń Wiejskich w Ślęzakach

Składniki:

2 szkl. śmietany 18%,

6 dkg drożdży,

1 kg mąki,

4 żółtka,

2 kostki margaryny

Wykonanie:

Śmietanę połączyć z drożdżami i na chwilkę odstawić. Mąkę przesiać, składniki połączyć, całość posiekać nożem. Zagnieść ciasto. Rozwałkować jak na pierogi,pociąć na kwadraty, naciąć boki, na środek położyć marmoladę, co drugi skleić. Piec w temp. 180 st. na złoty kolor.

 

II miejsce

„Kruche pierożki z marmoladą” – Koło Gospodyń Wiejskich „Dąbrowianki” w Dąbrowicy

Składniki:

50 dkg mąki pszennej tortowej,

250 dkg margaryny,

4 żółtka,

3 łyżki cukru pudru,

¾ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia, mąka do posypywania, ok. 200 ml marmolady.

Wykonanie:

Zimny tłuszcz posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto i rozwałkować. Wykroić okrągłe placuszki, na środek położyć marmoladę i dokładnie skleić jak pierogi, bardzo dokładnie, aby nie miało dziur, przez które może wypłyną marmolada. Piec w temperaturze 180 st. przez 15 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

 

III miejsce

„Ciastka Babuni”- Koło Gospodyń Wiejskich „Leśniczanki” w Markach

(bez proszku do pieczenia)

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej,

1 kostka masła,

1 szklanka kwaśnej śmietany,

do dekoracji cukier kryształ i białko.

Wykonanie:

Masło posiekać z mąką, dodając śmietanę, wyrobić. Wyrobione ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto wałkować i radełkiem wykroić ciasteczka, maczać w cukrze z białkiem (rozbite). Kłaść na brytfankę i piec w 180 st. około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika układać na tacy.

Wyróżnienie

„Oponki serowe” – Agnieszka Figacz -Ślęzaki

Składniki:

0,5 kg sera białego,

3 jajka,

cukier waniliowy,

1 łyżeczka sody,

0,5 szklanki cukru,

troszkę soli,

mąki ile zabierze mąka.

Wykonanie:

Zarobić ciasto, rozwałkować, wykrawać szklanką w środku zrobić dziurkę (np. kieliszkiem). Smażyć na  tłuszczu, następnie wyjąć i posypać cukrem pudrem.

 

Wyróżnienie

„Makowa niespodzianka”- Barbara Cyganek – Baranów Sandomierski

Składniki:

3 jajka,

1 szkl. cukru – ubić.

Dodać:

1 łyżkę cukru waniliowego,

½ szklanki oleju,

½ szklanki jogurtu,

2 szklanki mąki,

1 łyżeczka proszku do pieczenia – wymieszać i podzielić na dwie części.

Do jednej dodać 1/3 szklanki maku, a do drugiej 3 łyżki mąki i 1 łyżeczkę skórki cytryny. Nakładać do foremek na babeczki: 2 łyżki białej masy, 4-5 wiśni kandyzowanych, 2 łyżki masy makowej.

Piec 25 minut w 170 st. Po wystygnięciu polać czekoladą lub lukrem.

 

Wyróżnienie

„Rogaliki marchewkowe” – Zofia Durda – Suchorzów

Składniki:

15 dkg marchewki startej na drobnej tarce,

30 dkg mąki,

1 kostka margaryny,

cukier waniliowy,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

marmolada twarda.

Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia dodać margarynę, cukier waniliowy wymieszać, dodać marchewkę . Wyrobić dokładnie ciasto. Rozwałkować, wykrawać radełkiem trójkąty, na podstawę nałożyć marmoladę i zawinąć  rogaliki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, luźno poukładać rogaliki. Piec około 30-40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Ważna informacja: marchewka zastępuje jajka i cukier.

Konkurs został zorganizowany przez Uniwersytet Trzeciego Wieku dzięki dofinansowaniu z budżetu Powiatu Tarnobrzeskiego.